BACK

S chutí do nového roku 2003!

       Výbor Klubu přátel Řecka přeje všem svým členům a příznivcům, jakož i členům Společnosti přátel Nikose Kazantzakise v Praze a členům všech Řeckých obcí v České republice statek nejcennější, zdraví, ze statků ostatních splnění osobních přání a radost z každého dne, i sebevšednějšího.
       Sváteční dny rozmnožíme novoročním setkáním členů KPŘ v Řecké knihovně v Praze 2, Krakovská 22 ve čtvrtek 16.1.2003 v 18.00. Vyslechneme přednášku Jeho Vysokopřeosvícenosti doc. ThDr. Kryštofa, PhD., arcibiskupa pražského a českých zemí na téma Pravoslavné vánoce, která nám opět - po uskutečněné přednášce o Pravoslavných velikonocích - přiblíží Řecko pravoslavné.
       Pravidelné klubovní činnosti jsou věnovány všechny lednové pondělky od 16.00 do 18.00, v Řecké knihovně v Krakovské 22. Je zde možnost vypůjčit si řeckou původní a překladovou literaturu, studovat řecké slovníky, knihy o umění, setkat se s jiným členem KPŘ či jen se zastavit na pár slov a bezplatný šálek kávy. Řeckou knihovnu ŘO v Praze vede členka KPŘ Mgr. A. Botu.
       Schůze výboru Klubu přátel Řecka se koná 13.1.2003 v 16.00 v řecké Knihovně v Krakovské 22. Návštěvy a návrhy členů KPŘ na rozšíření činnosti klubu a přihlášky nových členů KPŘ jsou vítány.
      Měsíc únor věnujeme setkání s Řekem Zorbou. Je potěšitelné, že na výpůjční kartě Řecké knihovny s titulem Nikos Kazantzakis, Řek Zorbas přibývají z vlastní čtenářské píle jména členů KPŘ. Zajímal by nás názor na dílo těch čtenářů, kteří jej četli v originálním znění Vios kai politeia tu Alexi Zorba čili Život a činy Alexise Zorbase. Pište na naši e-mailovou adresu. V Řecké knihovně chybí české vydání této knihy z roku 1967 pod názvem Alexis Zorbas, případné její darování knihovně uvítáme jako srovnávací materiál pro zájemce o studium novořečtiny. Hledáme touto cestou autora, který by členům klubu připravil přednášku o literární postavě A. Zorbase a o obou převodech díla do češtiny. S Řekem Zorbou se pak setkáme za společné návštěvy divadelního představení (Řek) Zorba podle románu N. Kazantzakise na scéně Hudebního divadla Karlín v Kongresovém centru Praha (Společenský sál č. 5) v neděli 23.2.2003 v 15.00. Přihlášky členů KPŘ přijímá v předstihu do jednoho měsíce před představením Mgr. A. Botu na tel. 222 585 141 nebo 607 721, cena vstupenky pro členy KPŘ je 100,- Kč.
       Dne 10.2.2003 si připomeneme nedožité narozeniny zakladatelky a první předsedkyně Klubu přátel Řecka Mgr. Lidie Kopecké položením kytice na její hrob na Olšanských hřbitovech.
       Pravidelné klubovní činnosti jsou věnovány všechny únorové pondělky od 16.00 do 18.00, v Řecké knihovně v Krakovské 22. Je zde možnost vypůjčit si řeckou původní a překladovou literaturu, studovat řecké slovníky, knihy o umění, setkat se s jiným členem KPŘ či jen se zastavit na pár slov a bezplatný šálek kávy. Řeckou knihovnu ŘO v Praze vede členka KPŘ Mgr. A. Botu.
       Schůze výboru Klubu přátel Řecka se koná první únorové pondělí v 17.00 v řecké Knihovně v Krakovské 22. Návštěvy a návrhy členů KPŘ na rozšíření činnosti klubu a přihlášky nových členů KPŘ jsou vítány.
       Co v březnu 2003? Je čas pomýšlet na přípravu našeho již tradičního letního výletu Po stopách řecké emigrace. Uvažujeme o návštěvě Vídně, města s Řeckou obcí a s muzeem byzantského umění. Prosíme členy KPŘ o jejich vlastní návrhy a pomoc při organisování akce. Než se vydáme na cesty, sejdeme se v březnu na společné návštěvě divadelního představení Oresteia podle Aischyla v překladu Matyáše Haverdy a Petra Borkovce na scéně Stavovského divadla, Ovocný trh 1, Praha 1 v sobotu 22.3.2003 v 18.00. Přihlášky členů KPŘ přijímá v předstihu do jednoho měsíce před představením Mgr. A. Botu na tel. 222 585 141 nebo 607 721, cena vstupenky pro členy KPŘ je 100,- Kč.
       Pravidelné klubovní činnosti jsou věnovány všechny březnové pondělky do 16.00 do 18.00, v Řecké knihovně v Krakovské 22. Je zde možnost vypůjčit si řeckou původní a překladovou literaturu, studovat řecké slovníky, knihy o umění, setkat se s jiným členem KPŘ či jen se zastavit na pár slov a bezplatný šálek kávy. Řeckou knihovnu ŘO v Praze vede členka KPŘ Mgr. A. Botu.
       Schůze výboru Klubu přátel Řecka se koná první březnové pondělí v 17.00 v řecké Knihovně v Krakovské 22. Návštěvy a návrhy členů KPŘ na rozšíření činnosti klubu a přihlášky nových členů KPŘ jsou vítány.

Mgr. Milan Konečný

BACK