BACK

Elytis v Praze


     Pásmo poezie řeckého básníka Odyssea Elytise, pořádané k 90.výročí jeho narození v pražském kině Ponrepo, s hudebním doprovodem.
     Nerada bych to zakřikla, ale pomalu se stává hezkou tradicí, že Klub přátel Řecka představí v předvánočním čase některého řeckého básníka. Kromě Kavafise a Seferise v minulých letech to tentokrát byl Odysseas Elytis, básník, který se narodil před 90 lety a v r. 1979 se stal nositelem Nobelovy ceny.
     V pražském kině Ponrepo v sobotu 8. 12. t. r. měla zelenou právě poezie a hudba. Elytisovy verše, citlivě a krásně přebásněné paní prof. Růženou Dostálovou, přednesl za hudebního doprovodu dvou sympatických mládenců Jannise a Bora pan Jan Přeučil. Ztichlým sálem zazněly Elytisovy verše v opravdu mistrném podání. Pan Přeučil dokázal dát Elytisově poezii další rozměr a připravil tak přítomným neopakovatelný kulturní zážitek. V druhé části programu pak oba mládenci zazpívali a zahráli na kytaru několik řeckých písní. Ač to nebývá zvykem, každá píseň byla odměněna potleskem, spontánním a upřímným. Můžeme si jen přát, aby tato tradice zůstala zachována i v dalších letech Protože jak říkal náš dnes už téměř klasik, pan Jiří Suchý - trocha poezie nikoho nezabije ...

Hanka Roubíčková,
prosinec 2001


BACK